Günlük yaşamın birçok alanında kullandığımız dijital teknolojiler, hayatımızı kolaylaştırdığı gibi bizi belli risklerle de karşı karşıya getiriyor. Bunların arasında ilk sırada gelen ise siber saldırılar. Okul ağlarında, iş bilgisayarlarında ya da kişisel cihazlarda siber saldırıların kurbanı olmak, birkaç dakikalık dikkatsizliğin sonucu olabilir. Bu anlamda, hack girişimlerine karşı her zaman tetikte olmak ve güvenliği sağlamak önemli. Peki siber saldırılara karşı nasıl korunabilirsiniz? Günümüzde, siber korsanların en çok denediği ve yaptığı tehditler nelerdir?

Siber zorbalar sizi nasıl hedef alıyor?

Nesnelerin interneti olarak adlandırılan, milyarlarca cihazın ağa bağlı olduğu ekosistemde hayatımız ciddi anlamda kolaylaşıyor ve farklı cihazlar üzerinden, akıllı ev gibi konseptlerle cihazlarımızı yönetebiliyoruz. Bunu sağlayan temel faktör ağ bağlantısı, ancak ağ bağlantısı sizi milyarlarca cihaza bağlarken, aynı zamanda milyonlarca siber zorbanın da hedefi yapıyor. Bilgisayar korsanlarının son dönemde en çok kullandığı yöntemlere ve bunların çözümlerine bakalım.

Kimlik avı saldırıları

Veri internetin en önemli hazinesi. Bilgisayar korsanları da, veri hırsızlığını yapabilmek adına türlü yollar deniyor. Kimlik bilgileriniz, kredi kartı bilginiz, fotoğraflarınız, özel dosyalarınız, çeşitli oyun ya da sosyal ağ hesaplarınızın tamamı bir hedef. Bu bilgileri ele geçirmek isteyen bilgisayar korsanlarının yöntemi ise, size phishing yani oltaya düşürme hedefi ile sızma girişiminde bulunmak. Phishing gibi saldırılarda, size genellikle özel tasarlanmış, gerçeklikten uzak bir mail ya da dosya gönderimi yapılır. Maillerde, vergi indirimi almak ya da fatura indirimini görmek gibi aslında olmayan bir durum üzerinden bir linke tıklamanız istenir. Bağlantılara bir şekilde tıkladığınızda kötü amaçlı yazılım gelebileceği gibi, size bir form olarak sunulan içerikte paylaştığınız bilgiler de avlanmış olur. Örneğin, e-devlet şifrenizi isteyen, Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesini andıran bir tasarım, sizi oyuna getirebilir. Kimlik bilgileriniz, sizin adınıza abonelik açma gibi kötü işlemlerde kullanılabilir.

Fidye yazılımları

Fidye yazılımları, uzun bir süredir internet dünyasında adını duyuran bir saldırı. Bu saldırıda, bilgisayar korsanları bilgisayarınıza bir yazılım programı indirmeyi hedefler. Bunun için yine oltalama yöntemi kullanılır ve bir linke tıklamanız ya da bir dosyayı indirmeniz istenir. Bu saldırı modelinde, bilgisayarınıza inen dosya arka planda hackerların cihazınızı ele geçirmesini sağlar. Cihazınızdaki tüm dosyaları ve verileri bir programla şifreleyen hackerlar, sizden fidye talep eder, bu fidye ödenmediği takdirde cihazınızdaki veriler saklanır. Bu tehditte, bitcoin gibi takip edilemeyen kripto para birimleri tercih edilir.

Profesyonel güvenlik duvarı çözümleri ile saldırılara karşı güvende kalın

Dijital dünyada artan tehditler ve saldırı çeşitleri içinde, fidye yazılımlar ve kimlik avı sadece birkaç seçenek. Bunların dışında birçok ağ ve cihaz saldırısı modeli var ve her geçen gün sayıları artıyor.

Kurumlara ve kişilere profesyonel güvenlik çözümleri sunan Sophos, kötü amaçlı saldırılar düzenleyen kişilere karşı sizi korur. Intercept X güvenlik duvarı, Sophos XG Firewall güvenlik duvarı ve XG Firewall ürünleri ile şirket, sizi birçok ciddi saldırıya karşı korur. Verilerinizi, ağ bağlantınızı koruyan güvenlik duvarı, siber saldırganlara karşı teslim olmanızı önler. Makine öğrenimi ve yapay zeka gibi teknolojileri içeren gelişmiş çözümlerle, her geçen gün güncellenen ve daha iyi bir noktaya gelen Sophos çözümleri, etkili ve çözüm odaklı güvenlik ürünleri ile yanınızda.

Fidye yazılımlarına karşı CryptoGuard, okul ağları için özel geliştirilmiş XG Güvenlik Duvarı ve Intercept X güvenlik duvarı ile gelişmiş çözümler sunan Sophos, dijital dünyada siber güvenlik alanında çözüm ortağınız. Ürünler ve lisans süreçleri ile ilgili teklif alabilir, destek ekibinden günün her anı bilgi alabilirsiniz.